Geschiedenis van Fatsnerran Productie overzicht Foto archief
 

GESCHIEDENIS

5 februari 1971

Alexander ontdekt het poppenspel en speelt op deze datum zijn eerste voorstelling met poppenkast ‘de Pias’; de Draak van Tjing-Tjang. Met 13 karakters, 5 decors en 7 changementen een draak van een stuk. Er wordt gespeeld met kleine vingerpoppetjes.

 

1974

Alexander blijft met poppen experimenteren. Niet de meest populaire hobby op de middelbare school en je maakt er ook niet echt veel vrienden mee.

 

1 april 1977

FATSNERRAN wordt opgericht en speelt in de huiskamer van de familie Bauwens de eerste voorstelling voor familie en vrienden. De mooie kast is het resultaat van maanden werken in diezelfde huiskamer. Een moderne kast uit een handboek van David Currell met 2 speelniveaus. Met gestileerde handpoppen van textiel spelen Alexander en een vriendin het eerste spel. Via de Pedagogische Akademie krijgt FATSNERRAN zijn eerste optredens.

 

1980

Marijke en Alexander leren elkaar kennen en al snel werkt zij mee in het theater. Voor de productie ‘het Kerstverhaal’ wordt voor het eerst met veel meer mensen gewerkt (per voorstelling minstens 6). Om voor groepen tot 400 personen te kunnen spelen worden grote stokpoppen gemaakt met zeer gestileerde koppen. Met alleen een masker van een gevouwen, geometrische vorm van karton (later triplex) met twee ogen.

 

1982

Veel poppenspelers kiezen ervoor om zonder kast en in het volle zicht te spelen. FATSNERRAN volgt die ontwikkelingen niet en blijft nog heel lang in de open kast spelen. Die geeft door de vormgeving toch wel veel mogelijkheden. De vaste kern van het theater wordt uitgebreid met een technicus; Hans van Urk.

 

1987

In deze periode wordt er ook voor volwassenen gespeeld. Vanaf heel in het begin al met de spel-lezing ‘Uit de Kast Geklapt’ maar in deze jaren ook met ‘Cartoons’. Een programma met korte nummers. Na een paar jaar wordt het al weer van het repertoire gehaald omdat het zo weinig gespeeld wordt dat repeteren meer tijd neemt dan de voorstellingen.

 

 

1990

Met de productie ‘ de Andere kant van de Berg’ wordt voor het eerst gewerkt met een groot decor van een vuilnisberg waarachter de spelers schuil gaan en niet meer een vaste kast. Bij ‘Muizen HuizenHoog’ is er een levensgrote trap.

 

1993

Het werk van poppentheater FATSNERRAN wordt beloond met de Weesper Cultuurprijs 1992. In het lovende juryrapport wordt de kwaliteit van de voorstellingen en de nadrukkelijke aanwezigheid binnen het culturele leven in Weesp geprezen. Tijdens een feestelijke uitreiking in het theater City of Wesopa speelt het theater de eenmalige voorstelling ‘het Dankwoord’.

 

1997

Met ‘Allemaal Beesten’ wordt er voor het eerst helemaal in zicht en zonder duidelijke afscheiding gespeeld. FATSNERRAN speelt voor het eerst buiten boorden van Nederland met een aantal voorstellingen en workshops in Aberdeen, Schotland.

 

2001

In samenwerking met het dagorkest van Globe, Centrum voor Kunst en Cultuur wordt het bekende verhaal van ‘de Tovenaarsleerling’ gemaakt met de muziek van Paul Dukas. Een serie voorstellingen volgt in verschillende theaters en schouwburgen in het Gooi en de Vechtstreek. Ook speelt FATSNERRAN op uitnodiging van zusterstad Svitavy op een poppenfestival in deze stad in Tsjechië.

 

2002

FATSNERRAN viert haar 25e jubileum met een groot feest in de City of Wesopa met heel veel gasten en een optreden van de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht. Vanwege deze mijlpaal wordt in samenwerking met de NVP het eerste Weesper  Poppentheater Festival georganiseerd.

 

2005

We nemen afscheid van de laatste technici die ons de laatste jaren bij de voorstellingen hielpen (Tirza Wilhelm en Evert Bouman). De techniek is zo verandert dat we alles zelf kunnen bedienen. Dankzij afstandsbediening en geprogrammeerde computer licht- en geluidstafels kunnen we de voorstellingen alleen of met twee spelen. We maken onze eerste schimmenspelvoorstelling voor de Kerst; Geen Stille Nacht.

 

2007

Vanwege het 3o-jarig bestaan van het theater is een nieuwe productie in premiere gegaan met een groot openend decor van een hoedenwinkel; Van de Hoed en de Rand. Met meer dan levensgrote figuren die in vol zicht gespeeld worden en liedjes met muziek van Gerard van Amstel.


 

 

 

oude kast

 

 

herodus

 

 

 

 

 

andere kant van de berg

 

 

 

 

svitavy voorstellingsaffiche

 

 

 

 

schim marijke en sander